Святкування 10-річного ювілею Центральної Спілки Українців в Німеччині

«Де живуть українці – там живе Україна»

Центральній Спілці Українців в Німеччині 16 січня 2017 року виповнилося 10 років.

Святкування ювілею відбулося 19 і 20 січня 2017 року в Шарлотенбурзькій ратуші Берліна.

Дводенна програма передбачала проведення цілого комплексу заходів практично на будь-який смак.

19-го січня святкування почалося з конференції на тему: “Інтеграція українців в Німеччині”. Вона була присвячена актуальній, як для німців, так і для українців темі, а саме – інтеграції українців у німецьке суспільство. Свої доповіді презентували Зузанне Шпан (Susanne Spahn) –  кандидат наук, журналіст, історик і політолог, з темою “Das Ukraine – Bild in Deutschland: Die Rolle der russischen Auslandmedien” та Олеся Лазаренко – кандидат філологічних наук (Інститут мовознавства ім. О.Потебні НАН України (Київ), Німецько-Українське Академічне Товариство (Берлін)), з темою “Традиції українського словникарства в Берліні (20-30-і роки ХХ століття): ідеї, постаті, спадщина”.

Перша доповідь висвітлювала особливості відображення актуальних для України подій в медійному просторі, а друга подавала історичні відомості про укладання українських словників у Берліні в першій половині ХХ століття. Присутні з цікавістю слухали обидві доповіді та ставили запитання.

Продовженням свята стало  урочисте відкриття заходу, виконанням українського Славня, привітання від керівництва ЦСУН та гостей, серед них і представник  Посольства України в Німеччині, Сергій Ільчук, – він зачитав лист – вітання від Міністра Закордонних справ Павла Клімкіна на ім´я голови ЦСУН Людмили Млош, з нагоди відзначення десятиріччя. В листі йдеться, що популяризація української культури, збереження українських традицій та звичаїв за кордоном, а також ознайомлення з ними світової спільности є одним із найважливіших напрямків діяльності громад у всьому світі. Багаторічна успішна діяльність Спілки, яка постійно проводить культурно-просвітницькі заходи, відзначає пам´ятні дати та важливі події в історії українського народу, заслуговує на визнання і повагу.
На особливе визнання заслуговує Ваша робота у благодійній сфері. Хочу подякувати Вам та усім членам організації за особистий внесок у  збереження української культури на території Німеччини та активну громадську діяльність.
Сьогодні перед нашою державою стоять нові виклики. Захист територіальної цілісності України та її суверинітету в боротьбі проти агресії Російської Федерації, подальша інтеграція до ЄС – все це вимагає активності та організованності самих українців, у т.ч. за кордоном.  Я вірю в силу духу нашого народу і в те, що лише спільно подолаємо будь-які виклики!
Бажаю Вам та всім українцям Німеччини натхнення, згуртованості та нових успіхів у культурній та громадській діяльності на благо нашої України.
З повагою, Павло Клімкін.

Під час офіційної частини Голова ЦСУН подякувала бургомістру району Шарлоттенбург пану Райнхарду Науман (Reinhard Naumann), працівниці інтеграційного бюро району Біргіт Зігмунд (Birgitt Sigmund) та голові Берлінського осередку BAGIV e.V. – Milan Cobanov за підтримку та можливість проводити різноманітні заходи у цій розкішній та історичній ратуші.  .

Від управи ЦСУН велика дяка Посольству України в Німеччині на чолі з Послом Андрійом Ярославовичем Мельником та його дружині Світлані Олександрівні.

Складаючи подяку від ЦСУН , пані Млош особливо відзначила видатну українку Ємму Андієвську, письменницю, поетку та художницю, яка понад 70 років проживає за кордоном, але живе Україною, видала 9 книг українською мовою. Пані Емма виняткова діаспорянка, якою ми, українці, пишаємося. Вона не є членом нашої організації, але вона своїми думками і діями поруч з нами. Наталія Зубенко, народилась у Словаччині, в Україні побувала уже в роки Незалежності, але і по сьогоднішній день є активною діаспорянкою, волонтеркою, носієм  українського слова та культури на німецькій землі.

Щира подяка науковцям Олені Новіковій, Олесі Лазаренко, художнику Віктору Бондарчуку, членам ЦСУН, активним українцям, які проживають в Німеччині успішно інтегруючись у це суспільство, роблять добру справу, допомагають у різноманітних векторах діяльності Спілки: Віталію та Лілії  Дубас , Галині Дзюбі, Віктору Здесенко,  Славку Федині, Петру Сокуру, Олесію Ємельяненко, Зої Сайн, Мирославу Вайнерту, Лідії Солнцевій, Наталії Богомаз, Інессі Качмарчик, Олегу Орловському, Віталію та Оксані Чепіль, Олені Альберт, Ірині Денис,Олені Гоппман, Віталію та Лілії  Дубас , Галині Дзюбі, Валентині Шемчук, Ніні Рабе, активним українцям, які були хоч один раз з нами: Андрію Іліну, отцю Олегу Полянко, Ладі Плескач,  Алі Вайсбанд, Богдані Кіндт, Зоряні Бабюк, Саші Гнип, Ользі та Хайо Шумахер, Тетяні Ландвайн, Тарасу Макоті, Анні Лєман, Валентині Євтушенко, Леоніду Зозовському, Сергію Захарову, Юрію Мацків та багатьом, багатьом іншим.

Дякуємо нашим Партнерам , які з нами – це  громадяни Німеччини Уве Нестлер, Лукасу Лір, Йоахім Крюгер, Карін Наґель, Александрa Детлеф, Мустафа Чакмаколу, Гольгер Вернер, Сергію Захарову, Юрію Мацків.

Антону Горбовому за створення інтернет сторінки, Лілії Усик за подальше її ведення.

Олександрі Бінерт, засновниці українського клубу в Берліні, співачці Ліні, музиканту Науму Ардишеву, Ганні Лабунській Роману Лабунському, Наталі Пригорницькій, Марині Бондас, Ларисі Стояновській за співпрацю, багатьом іншим.

Після завершення офіційної частини гостей та організаторів свята радував своїм виступом зразковий танцювальний колектив «Пролісок» під керівництвом Світлани Гримак, з міста Дубна Рівненської області. Юні артисти не тільки запально виконували колективні та сольні танці, але й майстерно  співали різноманітні українські пісні (“Їде, їде Бог”, “Не будь байдужим” та інші). Цей виступ став можливим великою мірою завдяки активному сприянню Ілони Млинарської, (м. Луцьк) – голові Волинського обласного відділення Товариства “Україна-Світ”. Саме вона організувала поїздку колективу “Пролісок” до Німеччини та  презентувала вироби художнього салону “Волинський сувенір”.

Справжньою окрасою вечора став виступ оперного співака Миколи Сікори. Він разом із дружиною-акомпаніаторкою Оленою Слюсаренко виконав відомі українські колядки та пісні, а також польські та італійські.

Українці відомі в усьому світі своєю гостинністю. Невід’ємною частиною багатьох українських свят є частування. Тому і під час святкування десятиріччя Центральної спілки українців у Німеччині всі присутні мали змогу поласувати смачними національними стравами, які приготували вихідці з України, власники ресторану “Odessa Mama” в м.Берліні, Олександр і Наталія.

20-го січня святкування продовжилося відкриттям виставки художника Віктора Бондарчука, яка мала назву “Трипілля – початок цивілізації та загальнолюдська спадщина”. Музичний супровід експозиції майстерно здійснювали Микола Сікора й Олена Слюсаренко. А сам митець демонстрував свої картини та з великим натхненням і захопленням розповідав про витоки, символізм і міжнаціональні зв’язки трипільської культурної спадщини. Приємною несподіванкою для всіх присутніх стала імпровізована доповідь почесного Голови товариства “Україна-світ” Галини Марчук. Вона кілька десятиліть активно займається питанням українського дзвонарства, колекціонує дзвони різних країн, бере участь в організації щорічного фестивалю дзвонарів. Тому її виступ дав змогу всім гостям свята почути багато цікавих фактів про історію, особливості й актуальні проблеми дзвонарства в Україні. А завершував святкування ювілею український бал під звуки пісень від “ІГОР-ТРІО”. Завдяки їхній грі зал ратуші на кілька годин перетворився на справжній танцювальний майданчик, де всі охочі могли продемонструвати свої танцювальні таланти.

Центральна спілка українців у Німеччині висловлює величезну подяку кожному, хто розділив з нею радість ювілейного свята, та щиро бажає всім українцям, де б вони не жили, в майбутньому мати якомога більше приємних приводів для зустрічей. Адже плідна спільна праця на користь України можлива будь-де за наявності бажання та натхнення.